Wednesday, December 9, 2009

Temuramah bersama Puan Anis (SPM 05)
Assalamualaikum


Bagi melengkapkan sesi temuramah IGK kepada pasangan-pasangan yang baru sahaja berkahwin, dengan ini IGK menyertakan temuramah kedua dan kali ini adalah dari pasangan Anis dan Wasri. Kedua-duanya adalah bekas pelajar KISAS dan telah berkahwin pada Mac tahun ini. Kisah cinta antara dua insan ini mungkin lebih dekat dengan kita lantaran mereka berdua adalah pelajar KISAS, mungkin antara kita ada yang sedang mencuba nasib sekarang dengan pasangan dari tempat yang sama. Walaubagaimanapun, mari sama-sama kita ikuti hasil temuramah. Renungkan cabaran yang telah dihadapi oleh pasangan ini.

IGK : Apakah perasaan anda setelah bergelar seorang isteri?
Anis : Alhamdulillah… Selesai sudah satu perkara yang sangat besar dalam hidup, lega, bersyukur sangat-sangat walaupun segalanya berlaku sangat cepat dan tiada perancangan untuk menamatkan zaman bujang seawal ini..

IGK: Bagaimana anda bertemu dengan pasangan anda?
Anis: Kami bertemu di bumi waqafan (KISAS)

IGK: Apakah perbezaan rutin harian setelah bergelar seorang isteri?
Anis: Rutin harian agak berlainan daripada waktu single, sekarang tanggungjawab dah teralih pada suami, pada rumah tangga. Lagipun saya masih lagi bergelar student, jadi rutin harian sebagai pelajar, isteri, anak, dan menantu dalam satu masa memerlukan komitmen yang sangat tinggi. Sebagai anak bongsu dalam keluarga, mungkin saya agak independent, namun, bila memasuki alam keluarga suami, saya perlu menjadi lebih matang memandangkan suami anak pertama dalam keluarganya, ini menjadikan saya perlu mainkan peranan sebagai anak sulung. Sebagai isteri yang masih belajar, walaupun saya tinggal di kolej, saya tetap akan luangkan masa hujung minggu bersama suami. Alhamdulillah suami pun memahami keadaan saya dan banyak membantu serta memberi tunjuk ajar kepada saya.

IGK: Bagaimanakah strategi pengurusan kewangan keluarga?
Anis: Kewangan tak begitu stabil, jadi kena la berjimat selalu. Suami saya bekerja sambil belajar, jadi boleh menampung kami berdua sekadar termampu.

IGK: Sempena dengan hari raya Aidilfitri yang lalu, bagaimanakah perancangan pulang ke kampung untuk berhari raya?
Anis: Hari raya aidilfitri dan aidiladha setakat ni di kampung halaman saya di Terengganu. Memandangkan kami sekarang tinggal bersama keluarga suami, jadi suami pun tak kisah bila memilih kampung halaman saya untuk beraya. Tahun-tahun akan datang belum tentukan lagi mcm mana.

IGK: Cabaran yang telah dan sedang dihadapi.
Anis: Cabaran yang telah dihadapi sangat banyak dan agak berat terutamanya di awal gerbang perkahwinan. Memandangkan kami belum betul-betul bersedia untuk melangkah sejauh ini, namun kami terima segala ketentuan Ilahi dan menerima segalanya dengan hati terbuka, dan Alhamdulillah atas usaha dan tolak ansur antara kami, segalanya dapat ditempuhi bersama.

IGK: Perkahwinan adalah perkara yang amat membahagiakan. Apa komen anda?
Anis: Saya rasa perkahwinan amat membahagiakan apabila pasangan sentiasa mengamalkan sikap bertolak ansur, memahami, sabar dengan apa-apa ujian dan dugaan dan yang paling penting adalah cinta serta kasih sayang suami isteri bagi memastikan kerukunan rumah tangga sentiasa terpelihara. InsyaAllah, setiap halangan dan dugaan yang mendatang pasti akan dapat ditempuhi.

IGK: Family planning
Anis: Soal anak masih lagi dalam pertimbangan. Setakat ini kami masih belum bersedia untuk mempunyai cahaya mata memandangkan kami masih lagi memegang status sebagai pelajar.
Perancangan untuk mempunyai cahaya mata mungkin selepas segalanya stabil,dari segi kewangan, pengurusan dan persediaan sangat perlu kerana cahaya mata adalah anugerah dan amanah Allah. Seandainya mempunyai cahaya mata pada saat belum bersedia, saya takut kami tak mampu menunaikan amanah dan tanggungjawab sebagai ibu bapa dengan sebaiknya. Namun seandainya Allah kurniakan rezeki cahaya mata, kami terima dengan hati terbuka.

IGK: Boleh anda ceritakan secara ringkas detik-detik penting bermula dari pertemuan sehingga ke saat diijabkabulkan.
Anis: Detik pertemuan bermula apabila suami menghubungi saya selepas tamat persekolahan di KISAS. Memandangkan saya tidak pernah mengenali suami atau pun sedar kewujudannya sewaktu di KISAS, jadi saya endah tak endah. Dua tahun selepas suami mencuba,akhirnya saya bersetuju untuk berkawan dengan suami. Nak dijadikan cerita, saya tidak sihat kerana buatan orang yg dengki (sebabnya mungkin kerana keluarga saya tak setuju andai saya memilih dia sebagai pasangan hidup).


Saya sendiri tak menyedari waktu itu saya di bawah pengaruh apa sehinggakan saya buat keputusan untuk berkahwin dengan lelaki tersebut. Keluarga saya mencuba dengan pelbagai cara dan suami mencadangkan supaya hantar saya berubat di darussyifa'. Akhirnya, setelah sembuh, saya tarik balik keputusan utk berkahwin dgn lelaki tersebut. Oleh kerana keluarga saya masih bimbang saya akan diganggu lagi, akhirnya suami meminta izin dgn keluarga saya utk menjaga saya. Keluarga saya bersetuju namun hanya jika kami mempunyai hubungan yg halal sahaja, dan suami bersetuju utk menjadikan saya sebagai isterinya (wlaupun saya tahu pada saat itu suami saya langsung tak bersedia untuk mempunyai isteri, namun atas dasar kasih sayang dan amanah, dia redha dan terima sagalanya dgn hati terbuka).


Tanggal 31.01.09, pertunangan kami berlangsung dan kami selamat diijabkabulkan pada 13.03.09, walaupun perkahwinan ini agak nampak terlalu cepat, namun Allah telah tetapkan jodoh kami pada usia ini dengan mendatangkan ujian yang maha hebat sebelumnya. Pada saat awal perkahwinan, kehidupan sebagai sepasang suami isteri agak sukar bagi saya dan suami mgkin kerana kami tidak begitu memahami antara satu sama lain, dan Alhamdulillah, setelah melalui hidup ini bersama, kami akhirnya saling memahami dan belajar untuk membina rumahtangga yang lebih bahagia. Alhamdulillah, kami belajar menerima seadanya dan insyaAllah cinta sampai akhir usia. Ameen...

IGK: Apakah nasihat anda kepada mereka yang belum lagi berkahwin dan belum mempunyai pasangan & juga untuk mereka yang sudah pun mempunyai pasangan?
Anis: Kepada mereka yang belum berkahwin dan belum punya pasangan, tak perlu tergesa-gesa dan tak perlu risau anda tidak mempunyai pasangan hidup, kerana kita takkan dapat menjangka perancangan Allah pada kita. Sampai saatnya, pasti jodoh akan tiba. Banyak-banyakkan berdoa…

Mereka yang sudah ada pasangan, cepat-cepatlah cari jalan yang lebih baik supaya tak terdorong dgn maksiat atau sebagainya. Pasangan yang hangat bercinta. Berhati-hati! Apa yang penting, pandai-pandailah jaga diri dan sentiasalah berdoa mohon petunjuk dariNya...

Akhir kalam, saya hadiahkan kata-kata ini sekadar tatapan semua…:

Ramai orang berpandangan,

Kita perlu bercinta untuk mengenal pasangan,

Tanpa perkenalan,

Mustahil cinta bertandang,

Tanpa percintaan,

Mustahil keserasian dikesan,

Mereka sebenarnya terlepas pandang,

Dalam Islam ada taaruf dalam tempoh risik dan bertunang,

Yang melibatkan mahram bukan berdua-duaan,

Taaruf itulah mendedahkan keserasian,

Cuma takrif ‘taaruf’ dan ’serasi’ dalam fikiran manusia berlainan,

Islam mengajar manusia taaruf yang ada sempadan,

Terpelihara dan terjaga dari kemaksiatan,

Bukan taaruf melalui bercinta sakan,

Islam mengajar serasi dengan ajaran Tuhan,

Bukan serasi dengan kehendak pasangan,

Cinta al-Rahman menjana kebahagiaan,

Lantaran itulah,

Batasan-Nya tidak boleh dipermainkan.

1 pendapat geng:

melatidaisy said...

salam..

tahniah buat akh wasri n ukhti anis :)

doa buat pengantin'
Barakallahu laka wa baraka ‘alayka wa jama’a bainakuma fii khoir♥“And of His signs is that He created for you from among yourselves couple that you may find repose in them and He put love and mercy between you. No doubt, in it are signs for a people who ponder”

[Ar-Rum : 21]